Karbonhidrat Sayımı

Özellikle diyabet riski bulunanlar için uygulanan ve kan şekerini kontrol edebilmek adına yapılan öğün ayarlama sistemi; karbonhidrat sayımı olarak bilinmektedir. Kişinin ideal olan kan şekeri değeri doktor tarafından belirlenmektedir.

Bu ideal şeker düzeyleri kişiye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin hipoglisemi riski altında olan bir kişinin ya da hamile birinin ideal kan şekeri düzeyi farklılık arz edecektir. Karbonhidrat sayım sisteminde öğünlerin öncesinde ve sonrasında kan glikozu ölçülür.

Daha sonra bu değerler neticesinde alınması gereken besin ve ihtiyaç olan insülin dozu hesaplanır. Bahsedilen besinler; protein, yağ, mineral, vitamin, su ve karbonhidrat gibi öğünleri kapsamaktadır. Ama karbonhidrat bu kısımda diğerlerine göre ayrılır.

Çünkü yağ ve protein gibi diğer bazı besin maddeleri ile karşılaştırıldığında kan şekerini yükseltme olasılığı çok daha fazladır. Bu nedenle karbonhidrat kontrol altında tutulur. Kan şekerinin normal seviyelerde tutulması çok önemlidir.

Zira kişinin sağlığını korumakla birlikte kendisine daha zinde hissetmesine de yardımcı olacaktır. Aynı zamanda diyabet sorununa bağlı gelişebilecek fiziksel sorunların da önüne geçecektir.

Karbonhidrat Sayımı Programı

Karbonhidrat sayımı programı kişiden kişiye değişiklik gösteren ve ideal kan şekeri düzeyine göre ayarlama yapılması gereken bir düzen içerir. Karbonhidrat sayımı programında önlük porsiyon kontrolü önem arz etmektedir.

Bunu yapabilmek adına örnek porsiyon listesi, yemekler hazırlanırken kullanılabilecek mutfak ölçüleri gibi çok sayıda yardımcı bulunabilir. Karbonhidrat düzeni kurulurken diyabetli olan ya da risk taşıyan kişilerle birlikte belli bir program kurulabilir.

Karbonhidrat Sayım Yöntemleri Nelerdir?

Karbonhidrat sayımı yöntemini öğrenirken üç temel yöntemden söz edilebilir.

  • Karbonhidrat gramı sayımı
  • Karbonhidrat seçenek belirleme
  • Karbonhidrat içerikli besin porsiyonları hesaplaması

Yukarıda sayılan yöntemlere ek olarak karbonhidrat sayımında önemli olan noktalardan birisi de; diyabetli kişilerin ürün içeriklerinin ve karbonhidrat miktarını doğru şekilde hesaplama alışkanlığı edinmesidir. Doktorla birlikte hangi hesaplama yöntemi seçildiyse gram ya da porsiyon gibi ona uygun olarak; besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarlarını kişinin kendisinin belirlemesi kolaylık ve tedbir sağlamaktadır.

Karbonhidrat Sayımı Nasıl Hesaplanır?

Karbonhidrat sayımı nasıl hesaplanır? Karbonhidrat sayımında temel 7 madde üzerinden açıklama yapılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Beslenmeye dair Günlük tutmak
  • Besinlerdeki karbonhidrat miktarlarını öğrenmek
  • Etkili yöntemlerle; fotoğraf ve resim gibi porsiyonları belirlemek
  • Diyabetli kişilerin karbonhidrat hesaplarının kontrolü
  • Besinlerdeki karbonhidrat miktarının kontrol altında tutulması
  • Günlük tüketilen karbonhidrat miktarı ölçümü
  • Karbonhidrat alımının postprandial glikoz etkisinin incelenmesi

Milliyet Üzerindeki Yazım: LİNK