cocuklarda diyabet 1200x675 1

Çocuklarda Diyabet

Obeziteden sonra çocuklarda diyabet en sık görülen hastalıklardan biri olmaktadır. Genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabet yani şeker hastalığı, her yaştan olan çocuklarda da sıklıkla görülebilmektedir. Diyabet, vücutta şekerin kullanılmasını sağlayan insülin hormonunun eksikliğinden dolayı ortaya çıkmakta ve kan şekerinin çok yükselmesine neden olmaktadır.

Çocuklarda Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılmakta olup, genellikle çocuklarda görülen tip 1 diyabet olmaktadır. Daha çok gençlerde ve çocuklarda görülen Tip 1 diyabet insülin eksikliğine bağlı olarak gelişmektedir. Tip 2 diyabet ise daha çok yetişkinlerde olmakta ve aşırı kilolar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Şişmanlık sonucunda gelişen insülin direnci olan tip 2 diyabet, son yıllarda çocuklarda obezitenin artmasına bağlı olarak rastlanır hale gelmiştir. Şeker hastalığı çocuklarda en çok görülen kronik hastalık çeşitlerinden bir olup, görülme sıklığı ise tüm dünya da ve Türkiye’de son yıllarda büyük artışlar göstermektedir.

Sağlıklı insanlarda normal beslenme sonucunda yükselen kan şekeri;  vücutta bulunan insülin hormonu vasıtasıyla hücrelerin bu enerjiyi kullanması ya da depolaması sağlanarak düşmektedir. Şeker hastalarında ise insülin hormonları yetersiz olduğundan dolayı kan şekeri yüksek olarak seyretmektedir. Bu nedenle şeker hastalığı ortaya çıkmakta ve ömür boyu sürecek olan tedavi süreci başlamaktadır.

Çocuklarda Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda diyabetin birçok belirtisi ortaya çıkmakta olup, buna bağlı olarak küçük yaşta şeker hastalığı neden olur? sorusunun cevabı ise en çok araştırılan sorulardan biri olmaktadır. Çocuklarda diyabet hastalığının belirtileri ise genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ağızda koku
  • Nefes almanın hızlı olması
  • Çok idrara çıkma
  • Geceleri yatağa idrar kaçırma
  • Çok su içmek
  • Aşırı yemek yemeye rağmen kilo alamama
  • Nedensiz zayıflama
  • Çok uyuma
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Sık görülen karın ağrıları
  • Sebebi olmayan mide bulantıları ve kusma
  • Hafif ateş
  • Mantar enfeksiyonları

Çocuklarda Diyabet Hastalığı Neden Olur?

Çocuklarda görülen tip 1 ve tip 2 diyabet tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Bu hastalığın çocuklarda görülmesinin nedeni ise genetik faktörlerden daha çok çevresel faktörlere bağlanmaktadır. Çocukların maruz kaldığı besinler, hızlı büyüme, stres ya da kimyasal toksinler çocuklarda şeker hastalığına neden olabilmektedir.

Aynı zamanda birinci derece akrabalarda diyabet hastalığı olan varsa, çocuklarda görülme oranı da artış göstermektedir. Buna göre şeker hastalığının çocuklarda görülme olasılığının; babada ya da kardeşte tip 1 diyabet varsa% 6, annede tip 1 diyabet varsa % 3 oranlarında olduğu saptanmıştır.

Son yıllarda çocuklarda obezitenin artması nedeniyle buna paralel olarak, diyabet hastalığında da artış olduğu gözlenmekte olup, beslenme şekillerinin bu artışlara sebep olduğu bilinmektedir. Fast food ürünleri, hareketsizlik ve abur cubur tüketiminin çok olması çocuklarda şeker hastalığının artmasındaki en büyük etkenlerdir. Çocuklarda oluşan şeker hastalığı ömür boyu sürmekte olup, maalesef diyabet iyileştirilemeyen bir hastalıktır.

Çocuklarda Diyabet Hastalığının Tedavisi Nedir?

Çocuklarda oluşan diyabet hastalıkları ömür boyunca sürse de, tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilmekte ve çocuklar sağlıklı bir yaşam sürebilmektedirler. Çocukların diyabet tedavisinde günde dört defa insülin takviyesi yer almaktadır. Buna ek olarak doktor tavsiyesi ile oluşturulan beslenme programları ve egzersizlerde tedavinin bir parçası olmaktadır. Diyabetli olan çocukların her gün en az 30 dakika egzersiz yapması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra çocuklarının beslenmesine de dikkat etmek ve öğünlerini aksatmadan yemesini sağlamak lazımdır.

Çocuklarda diyabet hastalığında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de, ateşli hastalıklar sırasında şeker hastası olan çocukların daha özenli bakılması gerekliliği olmaktadır. Bunun nedeni ateşli hastalıklarda diyabet hastası olan çocuklara daha çok insülin verilmesidir. Bu yüzden bu gibi durumlarda insülin ölçümlerinin dikkatli bir şekilde yapılıp ona göre önlem alınması lazımdır.