Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet nedir? Son yıllardan günümüz yaşam şekli ve beslenme düzeninin etkisinin yüksek olduğu diyabet çok sayıda kişide görülebilen insülin direnci ile ilgili bir sağlık sorunudur. Diyabet gerekli tedbirler alınarak kontrol altında tutulabilecek bir süreçtir. Diyabet temelde 2 tip olarak tanımlanmaktadır.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet ve Tip 1 farkı bu alanda araştırma yapanların merak ettiği konulardan birisi halk arasında bir diğer adı şeker hastalığı olan diyabette en sık görülen diyabet tipi olarak Tip 2 türü saymak mümkün.

Tüm diyabet vakalarının %90’ını kapsayan Tip 2 diyabet türü 2 temel etken nedeniyle oluşmaktadır. İnsülin salgısının bozulması ve insülinin etkisine karşı vücutta oluşan direnç; Tip 2 diyabetin en temel sebepleridir.

Tip 1 diyabet tipi yaşam tarzına bağlı olarak oluşmayan, doğrudan yapısal olarak bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan bu nedenle kalıtımsal olarak bilinen bir diyabet türüdür. Bu iki diyabet türünün farklarından bir diğeri de Tip 1 diyabetin belirtilerinin genelde hızlı bir şekilde ilerlemesi ve kendini belli etmesi yönündedir.

Ancak Tip 2 diyabette belirtiler genelde hafif olduğu için tesadüf eseri tanı konması mümkündür. Yani Tip 2 diyabette herhangi bir belirti vermediği de görülebilir. Tip 2 diyabet 45 yaş üzeri olan ve kilolu kişilerde daha fazla görülür.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Olunduğu Nasıl Anlaşılır?

Tabii ki doktor kontrolü ve gerekli testler neticesinde kesinleşen diyabet durumu; bazı belirtiler vererek de tahmin edilebilmektedir. Örneğin Tip 1 diyabette çok daha belirgin olan belirtilerden bazıları şöyledir.

  • Çok sık idrara çıkma
  • Haddinden fazla su içmek
  • Kilo kaybı yaşamak
  • Halsizlik
  • Bulanık görme
  • Ağız kuruluğu
  • Geçmeyen enfeksiyonlar

Tip 1 diyabet hastalığının en yaygın belirtileri arasında olan bu şikâyetler varsa doktor kontrolü faydalı olacaktır. Kontrol sırasında açlık kan şekeri ölçülür ve 126 mg/Dl üzerindeyse Tip 1 diyabet tanısı konulabilir.

Açlık şekerinin dışından 2 saatin sonunda tokluk şekeri de 200 mg/Dl’nin üzerindeyse yine bu tanı konulabilir. Bununla birlikte belli bir süre şeker ölçümü yapılması ve ortalamasının hesaplanması da dikkat çeken diğer bazı uygulamalardandır.

Tip1 ve tip2 diyabet Sonuçta her ikisi de şeker hastalığı çeşididir. Ancak içerikleri ve belirtiler de dahil olmak üzere pek çok konuda ayrılırlar. Bu nedenle tedavi süreci de oldukça farklı ilerlemektedir. Tip 1 diyabet kalıtımsal özellikle olmak da birlikte daha yoğun belirti verirken; Tip 2 diyabet çok daha yaygın olarak görülen ve genelde beslenme düzeni ile ilişkilendirilen bir şeker hastalığı türüdür.