diyabet ve psikoloji 1200x675 1

Diyabet ve Psikoloji

Stres diyabet ilişkisi uzun yıllardır araştırılan önemli bir konu. Bu konuda iki yönlü konuşmak mümkün. Zira diyabet fiziksel olarak stresi doğurabileceği gibi; stresli bir yaşam şekli de diyabet rahatsızlığını meydana getirebilir.

Diyabet tanısı konulduktan sonra stresle baş etmek ve fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da sağlığı korumak önem arz etmektedir. Diğer bilinen adı şeker hastalığı olan diyabet; yaşam boyu dikkat edilmesi gereken ve devamlı olarak takip isteyen önemli bir sağlık durumudur.

Diyabet hastalığında gerekli ve yeterli önlemler alındığı takdirde yaşam kalitesi yüksek bir şekilde ve olumsuz belirtiler almadan yaşamak mümkündür.

Bu noktada doğru bir beslenme düzeni, tıbbi tedavi, düzenli spor ve belli aralıklarla kontrol; bu önlemlerin hepsi bir arada olmalıdır. Diyabette önemli faktörlerden biri; kişiye göre değişiklik göstermesi ve bireysel olarak bir düzen oluşturulması gerektiğidir.

Diyabet Sürecinde Destek

Bu noktada gerek duyulduğunda doktorlardan, aynı zamanda; diyabet yaşam koçlarından destek alınabilir. Yine bu süreç; devamlı kontrol ve özen isteyen bir yaşam biçimini beraberinde getirdiği için, psikolojik yönden zaman zaman zorlayıcı olabilir. Ancak güvenilir kişiler tarafından edinilen doğru bilgi ve en uygun şekilde bunu yaşama aktarabilme süreciyle; olumlu bir düşünce yapısına geçmek mümkün.

Stres Diyabet İlişkisi

Strese bağlı şeker hastalığı konusu; diyabet alanında sıklıkla araştırılan alanlardan birisidir. Tek etken olarak stres sayılmasa da; en temel nedenlerden birisi olabilmektedir. Özellikle de genetik etkenlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de çok etkili olduğu Tip 2 diyabet alanında. Şeker hastalığının bir diğer türü olan Tip 1 diyabet daha çok kalıtımsal şartlara bağlı olarak gelişir.

Ortalama olarak diyabet hastalarının yüzde onunu kapsar; ancak Tip 2 diyabet genetik yatkınlık ile beraber yaşam şekli ile de birebir alakalı olduğu için; strese bağlı olarak gelişebilecek bir şeker hastalığı türü olarak karşımıza çıkar.

Diyabet ve Psikolojik Süreçler

Bu nedenle birbiriyle bağlantılı olarak ilerler. Gerekli ve doğru destek sağlanmadığında bazı zorlayıcı süreçler ve diyabetin kendisi depresyona eğilim gösterilmesine yol açabilir. Burada diyabetin komplikasyonları da devreye girmektedir.

Aynı zamanda depresyon başlayıp bu sağlıksız süreç diyabete de yol açabilir ve komplikasyonlar daha sonra gelişebilir. Diyabet ve psikoloji ilişkisinden diyabetin depresyona neden olması ve daha sonra komplikasyonların gelişmesi durumu da söz konusudur.

Yani özellikle Tip 2 diyabet türünde; bu etkenlerin iç içe geçmiş ve birbirini tetikleyici şekilde olduğunu söylemek mümkün. Peki, bu alanda nasıl bir fayda sağlanabilir ve süreç nasıl yönetilmelidir?

Milliyet Yazım: LİNK