LADA: TİP 1.5 DİYABET

LADA: TİP 1.5 DİYABET

LADA veya yetişkinlerde gizli otoimmün diyabet; Genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkan, tip 1 diyabete benzer ancak tip 2 diyabet olarak teşhis edilen bir hastalıktır. Tip 1 ve tip 2 diyabet arasında bir hastalık olduğu için tip 1.5 diyabet olarak da adlandırılır.

Tip 1.5 diyabette pankreas bir süre daha insülin üretmeye devam eder. Vücut daha az da olsa insülin üretmeye devam ederken hastalık yavaş ilerler. Bu nedenle, gizli otoimmün diyabeti olan kişiler, teşhisten aylar sonra bile insüline ihtiyaç duymayabilir. Diğer diyabet türleri gibi, LADA da otoimmün bir hastalık olarak listelenir.

LADA: Tip 1.5 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Gizli otoimmün diyabet, tip 1 diyabetin aksine, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Tip 1.5 diyabetin semptomları tip 1 diyabetin semptomlarını taklit eder ve şunları içerir:

  1. Susuzluk ve ağız kuruluğu
  2. Sık idrara çıkma
  3. Aşırı zayıflık,
  4. Yorgunluk
  5. Açıklanamayan kilo kaybı
  6. Sürekli açlık
  7. Bulanık görüş

Tip 1.5 diyabetin belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu diyabet türü tedavi edilmezse kan şekeri çok yükselir ve vücutta yeterli insülin olmadığı için yağ yakmaya başlar. Vücutta yağ yakılmaya başladığında keton asitler üretilir. Keton asitler vücudu zehirleyerek çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

LADA: Tip 1.5 Nedenleri Nelerdir?

Diğer diyabet türlerinde olduğu gibi LADA tipine neden olan faktörler tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak araştırmacılar, tip 1.5 diyabetin genetik faktörler yoluyla nesilden nesile geçtiğine inanıyor. Ailesinde otoimmün hastalık öyküsü olan kişilerde tip 1.5 diyabet insidansı daha yüksektir. Genellikle LADA hastalarında tiroid hastalığı da vardır. İki durum genellikle bir arada bulunur, ancak LADA ve tiroid birbirinin oluşmasına neden olmaz. Tip 1.5 diyabetli kişiler de kilo alma eğiliminde değildir. İnsülin direnci daha düşüktür.

LADA: Tip 1.5 Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?

LADA tip 1.5 diyabetin teşhisi zordur çünkü diyabet tipleri arasındaki farklara dair net bir karar yoktur. Bu nedenle, tip 1.5 diyabet genellikle tip 2 diyabet olarak teşhis edilir.

Tip 1.5 diyabet teşhisi konulabilmesi için aşağıdaki koşulların mevcut olması gerekir:

  1. 30 yaşında veya daha büyük olmalıdır.
  2. Vücut kitle indeksi 25’in altında olmalıdır.
  3. Vücutta glutamik asit dekarboksilaz 65 (GADA) antikoru ve/veya diğer antikorlar bulunmalıdır.Vücudunuzun ne kadar insülin yaptığını gösteren C-dilekçe numarası düşük olmalıdır.

Doktorunuz LADA’yı teşhis etmek için bazı testler isteyebilir. LADA teşhisi; açlık plazma glukoz tolerans testi, oral glukoz tolerans testi, random glukoz tolerans testi, C-petit testi, GADA antikoru ve diğer LADA’ya özgü antikor testlerinden sonra teşhis edilebilir.

LADA: Tip 1.5 Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

LADA genellikle ömür boyu süren bir hastalıktır. Tedavinin amacı, vücudun doğal insülin üretimini mümkün olduğu kadar uzun süre desteklemektir. Tip 1.5 diyabet, tip 1 diyabet ile aynı şekilde tedavi edilir. Birincisi LADA tedavisi; Vücudun glikoz seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilir. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri her zaman yeterli değildir, zamanla insülin enjeksiyonları gerekebilir. LADA’nın doğru tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Yanlış bir teşhis sonucu kullanılan ilaçlar daha fazla zarar verebilir. Örneğin LADA hastaları kan şekeri ilaçları kullanmamalıdır. Endokrinologunuzla görüşerek en uygun tedaviye karar verebilirsiniz.

Önceki Alkol ve Diyabet Sonraki Okulda Diyabet Programı