Alkol genel olarak sağlığa zararlı bir madde olduğu için hiçbir şekilde vücuda alınması önerilmez. Alkol bir besin değildir ancak enerjisi çok yüksektir. Ancak konu alkol ve diyabet ise kişinin alkol tüketimi konusunda daha dikkatli olması gerekir. Alkol vücuda girdiğinde, karaciğer enzimleri sadece alkolü yakmakla meşgul olduğundan, glikoz üretimi etkisiz hale gelir. Bu nedenle yeterince üretilemez. Ayrıca, alkol içtikten sonra karaciğerde depolanan glikoz salınır, bu da glikoz kaynaklarının tükenmesine ve dolayısıyla hipoglisemi sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Alkol vücuda girdikten sonra vücudu etkiler. Çünkü kortizon ve büyüme hormonunun kana salınmasından 3.5- 4 saat sonra kandaki glikoz miktarı arttığı için özellikle diyabetli bireyleri daha fazla etkiler. Alkolün karaciğer üzerindeki etkisi yağ asitlerini de etkileyerek yağ asidi üretiminde azalmaya yol açar. Alkol ayrıca karaciğerde glikoz üretimini engellediği için iştahı artırır. Özellikle diyabetli bireyler mümkün olduğunca alkolden uzak durmalıdır.
Diyabetli Bireyler Alkol Aldıklarında
Diyabetli bireylerin durumuna göre insülin uygulamasına ara verilmemelidir. Hipoglisemi veya insülin eksikliği sonucu diyabetli birey sarhoşken durumu kontrol edemez ve sarhoşken bayılan bireyler durumlarını kontrol edemedikleri için gerekli ilaçları almaları gecikir. Yapılan araştırmalarda diyabetli bireylerin alkol alımından sonra hipoglisemi riskinin yüksek oranda olduğu ve diyabetli bireylerin kesinlikle sarhoşluk seviyesine gelmemeleri ve alkol alırken, sonrasındaki süreçte yalnız olmamaları gerekmektedir.
Diyabetli bireyler alkol almak isterlerse mutlaka alkolün yanında besin olarak bir şeyler tüketmelidir. Özellikle alkol kaynaklı hipoglisemi riski olmasından dolayı diyabetli bireyin tüketeceği besinlerin karbonhidrat ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir.
Orta miktarda alkol başlangıçta kan şekerini yükseltirken, alkol tüketimini artırmak kan şekerini düşürür. Bu düşüş özellikle Tip 1 diyabetliler için oldukça önemlidir. Glisemi kontrolü olan diyabetli bireyler, alkollü içecekleri içmek istediklerinde; 1 bardak beyaz veya kırmızı şarap veya seyreltilmiş viski tüketebilirler. Karbonhidrat içeren bir içecek (bira, şarap vb.) tüketilecekse içeceğin içindeki karbonhidrat miktarını hesaplanmalı ve bu miktar öğünde tüketilen karbonhidrat miktarına göre tahmin edilmelidir. Aksi halde kan şekerinde yükselmeler meydana gelebilir.
Diyabetli bireylerde alkollü içecekleri doktorunuza danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir.