İnsan vücudunun enerji kaynağı olan glikoz seviyesinin olması gerekenden daha düşük olmasına denir. Halk arasında kan şekeri düşüklüğü olarak da bilinir. Genellikle şeker hastalarında görülen bu hastalık şeker hastası olmayan insanlarda da farklı hastalıklarında kullandıkları ilaçlardan dolayı da kan şekerinin düşmesi mümkündür. İnsanın kan şekeri düştüğünde ona acilen müdahale edilmelidir. Normal insanlarda desilitre başına 70 mg veya litre başına 3,9 milimol seviyelerinin altına düşen kan açlık kan şekeri hipoglisemi açısından riskli bir durumdur.

Hipoglisemi Nedenleri Nedir?

En sık karşılaşılan neden diyabet hastalarında kullanılan ilaçlardır. İlaçların fazla alınması sonucu fazla insülin almak hastalığı tetikleyen nedenlerden biridir. İnsanların yemeklerini düzensiz yemesi bu hastalığın dostudur. Düzensiz beslenme bilindiği üzere son derece sağlıksızdır ve pek çok hastalığı sebep olur. Sağlığımızı korumak istiyorsak bu hususa çok dikkat etmeliyiz. Yemeklerimizde az miktarda orantısız karbonhidrat tüketmek bu hastalığın sebeplerinden biridir. İlaçları yalnış miktarda kullanmak gibi yanlış zamanda kullanmak da hastalığa sebep olur. Alkol kullanmak pek çok hastalığın sebebi olduğu gibi hipogliseminin de sebebidir. Vücudun alıştığı miktardan fazla egzersiz yapmak da bir sebeptir.

Hipoglisemi Belirtileri

Hipoglisemi belirtilerinde dil, dudak ve yanakta karıncalanma veya uyuşma görülür. Kalp atışlarında değişiklik olur. Kendinizde son zamanlarda oluşan sinir ve kaygı size farklı davrandığınızı hissettiriyordur. Daha da farkında olabileceğiniz tende solgunluk, aşırı terlemek ve yorgunluk sizin kendinizi anlamanıza kolaylık sağlar. Bu sayılan belirtiler hastalığın daha hafif seyrettiği dönemde görülen belirtilerdir. Hastalık daha ağırlaşınca belirtiler de farklılaşır. Belirtiler daha ağırlaşır ve onları farketmemek imkansız hale gelir. Bilincin kaybolması, bulanık görme, nöbet geçirme gibi artık günlük hayatı her zamanki gibi devam ettirememe söz konusudur. Şeker hastalığı olmayan bireylerde görüldüğünde bu kişiler şekerli şeyler tükettiğinde hastalık normal seyrine dönmüyorsa acilen doktora başvurmaları gerekir.

Hipoglisemi Tedavisi

Hipoglisemi tedavisinde insanların bir sağlık kurumuna başvurmadan ilk yapması gereken ağzına bir şeker atmasıdır. 15 dk beklendikten sonra eğer bu şeker hastalığı normale döndürmüyorsa tekrar bir şeker yenmelidir. 15 dk da bir normale dönene kadar bu tedavi uygulanmalıdır. Daha sonra hastalık düzene girdiğinde bir öğün yemek yenmelidir.

Ne Yapmalıyız?

Sık sık kan şekerimizin düşeceği durumlara girmemeliyiz. Bu hastalığı tehlikeli hale getirir. Kan şekerimizin düştüğünü anladığımızda hemen tedavi etmeliyiz yanımızda bulunan bir şeker veya çikolata yenmeli düzelmezsek 15 dk sonra tekrar yenmeli daha sonra da öğünümüzü yemeliyiz. Bir Diğer hususta sık sık kan şekerini ölçmeliyiz. Tedaviyi doğru ve bilinçli uygulamalıyız.

Hipoglisemiden Korunma Yolları

Şeker hastaları banyodan önce insülin yapmamalıdır. Şeker hastası olarak dikkat etmeniz gereken öğünlerinizi düzenli ve doğru yemek sizi bu hastalıktan da koruyacaktır. Egzersiz yaptığınızda bu egzersizi kontrollü yapmalısınız. Egzersizden önce, sonra, egzersiz yaparken kan şekerini ölçmelisiniz. Uykunuzda insülin iğnesi yapmak da bu hastalığı tetikleyen sebeplerden birisidir. Her gece yatmadan önce kan şekerinizi ölçmek sizi hastalıktan korur. Ona göre elinizde bulunan düzeltme dozunu kan şekeriniz yüksekse yarısını yaparsınız.

Yaşam Tarzı

Bir başkasının bakıp yemek yedirdiği insanlarda hipoglisemi sıklıkla görülür. Hastalık sık tekrarlıyorsa kişiler yaşam tarzını düzenlemek adına hekime başvurmalıdır. Doktor buna göre ilacın sıklığını, dozunu ayarlayacaktır. Eğer hipoglisemi  atağı geçiriliyorsa şeker hastasıysanız veya sebepsiz yere kan şekeriniz düşüyorsa neler yapmaları gerektiğini öğrenmek için bir doktora başvurmaları gereklidir.

Hipoglisemi Diyeti

Hipoglisemi diyetinde 2-3 saat aralıklar beslenmek kan şekerinin düşmemesi açısından çok önemlidir. Basit şekerler içeren yiyeceklerden reçel, bal gibi tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Haftada 1 kez ya da en fazla iki kez tatlı tercihini sütlü tatlılardan yana yaparak tatlı yenilebilir. Egzersiz yapmak çok önemli olmasının yanı sıra aç karnına yaptığınız egzersiz sağlığınızı şeker hastasıysanız kötü etkileyecektir. Meyve suları çok şekerli içeceklerdir ve hipoglisemi diyetinde önerilmezler. Hipoglisemi diyetinde meyve suyu içmek yerine posalı meyveler yenmelidir. Böylece şeker oranı da oldukça düşmektedir. Beyaz un hipoglisemisi olanlar için tehlikeli bir undur. Onun yerine farklı un çeşitleri kullanılmalıdır. Alkol pek çok açıdan zararlı bir içecektir. Bu zararını hipoglisemisi olanlar direkt görürler. Alkol kan şekerini önce yükselten bir şey olmakla birlikte sonra da düşürmektedir.

Hiperinsülinemik Hipoglisemi

Yenidoğan bebeklerde ve süt emen çocuklarda görülen bir hastalıktır. Pankreas hücrelerinde insülin düzensiz salınır. Bu da hiperinsülinemik hipoglisemiye sebep olur. Aslında bu tekrarlayan hipoglisemiye neden olur. Sebebi genelde akraba evliliğidir. Hastalık metabolizmadan kaynaklanır. Bu hastalık bebeklerde beyin hasarına sebep olabilir. Hastalığın doktorlar tarafından izlenmesi önemlidir. Hastalık genellikle bebek doğduktan 3 gün içinde gerçekleşir. Az görülen bazı durumlarda zayıf beslenme sebebi de görülebilir.

Reaktif Hipoglisemi

Gizli şeker olarak bilinir. Bu kişiler şeker hastalığının ağır belirti vermeden geliştiği 15-20 yıldaki evresini yaşarlar. İlk ortaya çıkan ani şeker düşmeleridir. Bu kişiler açken değil tokken hipoglisemi atakları geçirirler. Sabah uyandıklarında acıkmazlar ve kahvaltı etmek istemezler. Öğle yemeklerinde hafif şeyler yerler. Bir şey yemeye başladıktan sonra uyuyana kadar hep bir şeyler yemek isterler. Akşamları tatlı yemek isterler. Sinirlilik, soğuk soğuk terleme, baş ağrısı şikayetleri sık görülen şikayetlerindendir. Doktora danışıp şeker yükleme testi ya da insülin direnci testi yaptırmaları gerekmektedir.

Diğer Yazılarım: LİNK