Hiperglisemi, kan şekerinin yüksek olmasıdır. Peki kan şekeri nedir? Neden yükselir? Vücut besinleri çok küçük parçalara ayırır ve sindirimini öyle sağlar. Karbonhidratların en küçük parçası glukozdur. Glukoz hücrenin içine girip hücreyi besler. Glukozu ise insülin parçalayıp yakar. Kan şekeri bu şekilde dengelenir.

Hipergliseminin Nedenleri Nedir?

Hipergliseminin Nedenleri çeşitlidir. Hipergliseminin sebeplerine şöyle bir bakacak olursak. Aşırı insülin üretilmesi başlıca sebeplerinden biridir. Bir çeşit pankreas tümörü olan insülinoma şeker düşüşleri ile kendisini belli eder. Bir diğer neden de bilindiği üzere pek çok zararı olan alkoldür. Alkol pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur bunlardan biri de aşırı alkol alımı yüzünden ortaya çıkan hiperglisemidir. Karaciğer ve böbrek hastalıklarının ağır olması durumunda kan şekeri düşüklüğü görülebilir. Reaktif hipoglisemi ise bunun bir diğer nedenidir. Hipoglisemi genelde açken görülmesine karşın bazen aşırı kalori alımında da görülebilir. Mide ameliyatı geçirenlerde de kan şekerinin hızla yükselmesi durumunda bu hastalık görülebilir.

Hiperglisemi Belirtileri

Şeker hastalığının bilinen genel belirtileri burda görülür. Ağız kuruluğu , çok susamak, sık idrara çıkmak, nefesin değişik kokması başlıca belirtileridir. Kolay anlaşılabilirler. Halsizlik ,güç kaybı ve karın ağrısı varsa bütün etkenler veya çoğu görüldüğünde hastalığın ilerlememesi için sağlıklı olan hekime başvurmaktır.

Hiperglisemi Riskini Artıran Faktörler

Genetik olarak ailede şeker hastalığının bulunması riski artıran faktörlerin başındakilerdendir. Hipertansiyon, tehlikeli oluşuyla bilinir. Hipertansiyonu olanların hayatlarını düzenli yaşamaları gerekmektedir. Bu hastalığın da yüksek riskli olan faktörlerinden biridir. Kolesterol yüksekliği, PKOS (Polikistik over sendromu) diğer risk faktörleridir. Organ nakli olan hastalar da özellikle böbrek nakli oldukları zaman risk faktörleri arasına girerler. Kötü, hareketsiz yaşam tarzının sebep olduğu birçok sağlık sorunlarından biri de hiperglisemi riskinin yüksek olmasıdır.

Hipergliseminin Neden Olduğu Sağlık Sorunları

Hiperglisemi hastası, kan şekerinin aşırı yüksekliği durumunda hiperglisemi komasına sebep olur. Kalp krizi, felç gibi ağır hastalıklara da hiperglisemi sebep olabilir. Hastalığı dikkatle takip etmek önemlidir. Görme problemleri gibi hayatı zorlaştıran hastalıklara da sebep olur. Vücutta görülen iyileşmeyen yaralar, enfeksiyonun sebeplerinden biri de hiperglisemidir. Pek çok kadın anne olmak ve sağlıklı bir çocuk, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek ister. Burada da hiperglisemi devreye girip riskli gebeliklere yol açabilir.

Hiperglisemi Tedavisi

Acil durumlar genellikle diyabet hastası olan bireylerde oluşur. Akut hiperglisemi bir anda ve hızlı başlar ve kısa sürelidir. Hızlı başlayan bu hastalığa karşı dikkatli olunmalıdır. Şeker hastası olan hastalar bu sebeple sık sık kan şekerini ölçmelidir. Eğer hasta acil bir durumda tek başınaysa hemen 112’ yi aramalıdır. Eğer bilinci hala yerindeyse bol bol sıvı içecekler içmelidir. Eğer şuuru tam olarak yerinde değil ise hiçbir şey yiyip içmemelidir. Şeker hapları kullanılmamalı şekerli içecekler ambulansı beklerken içilmemelidir. Sonraki aşamada diyetisyen gözetiminde kilo verilmelidir. Egzersizler bu hastalığın tedavisinde de oldukça önemlidir. Tedaviyi doğru uygulamalı ilaçların kullanılması düzenli ve doktorun dediği şekilde olmalıdır. Tedavide ilaç olarak insülin salgılatıcı antidiyabetikler ve insülin duyarlaştırıcı ilaçlar kullanılır. Alfa glukozidaz inhibitörleri ve inkretin mimetik ilaçlar da tedavi de sıklıkla tercih edilmektedir.

İnsülin Tedavisinin Gerektiği Durumlar

İçtiğiniz haplara rağmen kan şekeriniz düşmüyorsa ve kan şekeri başlangıcında çok yüksek seviyelerde seyrediyorsa, HBA1C gereğinden fazla yüksekse görülür. Bir başka acil durum da hiperglisemi komasıdır. Karaciğer ve böbrek yetmezliği durumlarında da sık kullanılan tedavi çeşididir.

Hipoglisemi Hiperglisemi

Hipoglisemi kan şekerinin düşük olmasıdır ve dakikalar içinde hemen oluşur. Hiperglisemi ise kan şekeri yüksekliğidir ve yavaş yavaş ortaya çıkar. Hipoglisemi daha acil bir durumdur ve hemen müdahale edilmelidir. Özellikle insülin kullanan hastalarda hipoglisemi sık rastlanan bir durumdur.

Bebek ve Yenidoğanda Hiperglisemi

Yenidoğanlarda vücuttaki maddeler düşük oranda vardır. Bu yüzden yenidoğanlarda şeker düşüklüğünün daha olağan olmasına rağmen aslında hiperglisemi de sık rastlanan bir durumdur. Özellikler erken doğan bebeklere şeker ve insülin direnci verilir. Bu yüzden bebeklerde hiperglisemiye zemin hazırlanabilir. Yenidoğan bebeklerin kan şekerleri 150 mg/dl’ den fazla ise o bebekte hiperglisemi saptanır.

Cushing Sendromu Hiperglisemi

İnsan vücudunda kortizol hormonu hızlı bir şekilde artıyorsa belirtiler görülür. Bu sendromda bu belirtilerin bütününe verilen isimdir. Bu hastalıkta ortaya çıkan belirtiler hızlı kilo artışı, obezite, hipertansiyondan oluşmaktadır. Herkeste bu belirtilerin hepsi görülmeyebilir. Cushing hastalığının sebebi bir tümör olabileceği gibi hipofiz bezinin fazla büyümesi de neden olur. Çok fazla ACTH üretimi sonucu çok fazla kortizol üretilmesine sebep olur. Cortizol bilindiği üzere stres hormonudur.

Cushing Sendromunun Belirtileri

Kilo artması ve obezite dışardan çabuk farkedilebilen belirtileridir. Yüzün yuvarlaklaşması, deride ezikler, şişlikler, ödemler kendinizde fark ettiğiniz zaman doktora başvurmanız gereken durumlardır. Baş ağrıları, sırt ağrısı, karın ağrısı hayat standardını oldukça düşüren belirtileridir. Pek çok insanın şikayet ettiği akne ve sivilce probleminin de altında yatan sebep bu olabilir. Kemik erimesi ve kemiklerde kırılmalar oldukça sancılı süreçlerdir. İşte bu süreçlerin altında yatan sebeplerde bu hastalık olabilir. Cushing sendromu olanlar farkedilecek derecede şekere karşı duyarlılaşırlar. EKG’ de ki değişik ritimler, hipertansiyon, kasların zayıflaması çok önemli belirtilerdir. Kontrol altına alınmazsa ölüme kadar gidebilen bu süreç kontrol altına alınınca çok daha rahat atlatılabilir.

Diğer Yazılarım: LİNK