Diyabet hastaları için diyabette egzersizin faydaları yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak diyabet tedavisinde insülin, tedavisi, ilaç gibi tedavi yöntemleri kullanılırken yapılan en büyük hata ise egzersizlerin yeteri kadar olmaması ya da egzersizlerin aksatılmasıdır.

Ama insanların hatırlaması gereken bir şey varsa o da ilaçlar ve insülin tedavisi kadar dengeli beslenme, düzenli spor yapma gibi etkenler de ilaçlar kadar büyük önem taşır. Peki, ilaçlar kadar önem taşıyan bu egzersizler neden önemlidir? İşte birlikte bu sorunun cevabını yakından inceleyelim.

Egzersiz Yapmak Neden Önemlidir?

  • Günlük yaşamında egzersizlerini ihmal etmeyen ve bunu yaşamına yayan insanlarda yiyeceklerin bölünmesi sonucunda oluşan glikozun, kas dokuları tarafından kullanılmasını hızlandırarak kan şekerinde düşme gözlemlenir.
  • Özellikle de obezite sorunu yaşayan diyabetlilerde egzersiz ile harcanan enerjinin artması vücut ağırlığını azalmasına destek olur. Bunun yanı sıra egzersiz yapan insanların zihni de gün içinde sürekli açık olur.

Egzersizlerimi Doktor Kontrolünde Mi Yapmalıyım?

Eğer diyabet hastalığı teşhisi konulan bir bireyseniz; bir egzersiz çeşidini karar vermeden ve egzersiz rutininizi oluşturmadan hemen önce doktorunuzdan tavsiye alarak ona danışmalısınız. Egzersiz yapmak isteyen diyabet hastaları ve buna karar veren hastaların kesinlikle egzersizlere başlamadan önce doktor kontrolünden geçmesi ve doktoruna danışması gerekir. Çünkü kalp-damar veya böbrek hastalığı hastası olabilirsiniz, bunu bilmiyor olabilirsiniz ve egzersiz yaparken çok daha ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Am eğer bunun yerine doktorunuza danışarak hareket ederseniz o sizin hastalıklarınıza teşhiste bulunarak buna uygun egzersiz çeşitleri tavsiye edebilir ve sizin için çok daha olumlu sonuçlar doğabilir.  Diyabet ve egzersiz makale yazısı sizin oldukça işinize yarayacak ve buna uygun bir şekilde hayat rutininizi oluşturabileceksiniz.

Egzersiz Ne Zaman Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

Diyabet teşhisi konulan insanlar arasında sıklıkla duyduğumuz bir yanlış vardır ve o da şudur; aç karnına sabah saatlerinde yapılan egzersiz en faydalı egzersizdir. Ama bu büyük bir yanılgıdır çünkü diyabet hastalarının aç karnına yaptığı egzersizler onların kan şekerlerinin artmasına sebep olabilmektedir. Aç karnına egzersiz yapmaları uygun olmayan diyabet hastaları; yemek yedikten sonrasındaki 1-2 saat aralıklarında egzersiz yapabilirler.

Bu yaptığınız sayesinde yediğiniz yemekten vücudunuza geçmiş olan şekerleri egzersiz esnasında kolaylık ile kullanabilirsiniz ve egzersiz, diyabet kontrolünü sağlarsınız.  Egzersiz planınıza hakkında bazı karasızlıklar yaşıyorsanız da en az haftada 3-4 kez yapmanız gerekmektedir.

 Bunun haricinde ise bu yaptığınız egzersizlerin günlerine dikkat etmelisiniz mesela üç gün üst üste egzersiz yapmak değil de düzenli aralıklar ile yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer en uygun olanını merak edenlerdenseniz egzersizinizin mükemmel olmasını istiyorsanız da her gün düzenli bir şekilde egzersiz yaparak rutininizi oluşturmanız en sağlıklısı olacaktır.

Yapılacak Egzersizin Süresi ve Tipi Ne Olmalıdır?

Kısa süreli yapılan egzersiz faaliyetlerinde kaslar enerji için glikozu kullanmamaktadır. Etkili bir egzersiz faaliyetleri programı yapmak istiyorsanız 20-30 dakika sürecini göze almalısınız hatta bu süreç gün içinde 60 dakikaya kadar çıkabilir.

Diyabet hastaları için egzersiz programı oluşturmak iste bu püf noktalara dikkat etmek şartı ile oldukça kolaydır diyebiliriz. 5 dakikalık ısınma, 5-10 dakikalık gerdirme, 20-30 dakikalık fiziksel aktivite ve 5 dakikalık soğuma sırası ile egzersizlerini gerçekleştirmeniz en sağlıklı egzersiz metodunuz olacaktır. Yüzme gibi vücudunuzun tüm bölgelerini çalıştırmaya yönelik spor faaliyetleri tek vücut bölgesini çalıştıran spor faaliyetlerine göre daha etkili ve daha sağlıklı bulunur.

Fiziksel Aktivitemi Nasıl Artırabilirim?

Diyabet hastalarının sürekli durağan olmaması, egzersiz yapması yazdıklarımızdan da anlaşabileceği gibi çok büyük önem arz etmektedir. Bundan kaynaklı olarak da gün içerisinde düzenli aktiviteler yapmalı ve fiziksel etkinliklerimizi arttırmalıyız.

Günümüzde teknolojiden kaynaklı olarak tembelleşme yaygınlığı çok arttı mesela artık markete bile gitmemize gerek kalmadan evimize kadar istediğimiz ürünleri sipariş verebiliyoruz. Bu gelişen teknoloji fayda kadar zarar da barındırıyor desek ne kadar doğru söylemiş oluruz hatta üstelik insanlarda tembellik oluşturtarak hastalıkları daha çok tetikliyor.

  • Asansör kullanmak yerine merdiven kullanabiliriz.
  • Arabanızı ulaşmak istediğiniz yerden uzağa park edin ve yürüyün.
  • Yürüyerek gidebileceğiniz uzaklıktaki yerlere giderken araba kullanmayı tercih etmeyin.
  • Alışverişinizi size en yakın bulduğunuz alışveriş merkezinde yapmak yerine daha uzak bir yer tercih din ve mümkünse yürüyerek gidin.
  • Alışveriş merkezlerinde yürüyen merdiven yerine merdiven basamaklarını kullanınız.
  • Otobüse bir durak sonra binerek veya otobüsten bir durak önce inerek yürüyüş sürenizi uzatın.
  • Haftanın 3-4 günü düzenli olarak yürümek için egzersiz planı yapın ve yürümeyi sevmeye çalışın.

Bu şekilde günlük fiziksel aktivitelerimizi günlük rutininize yayabilir, arttırabiliriz ve de bunun akabinde sağlıklı bir yaşamı kucaklayabiliriz desek yeridir. Diyabet ve egzersiz PDF şeklinde pek çok sitede bu konularda yazılar yayınlanıyor ve bazıları hatalı bilgi içerebiliyor. Sizin ise bu kadar söylemden emin olarak kesinlikle yapmanız gereken işlem ise düzenli bir rutin oluşturmak ve diyabet hastalığınıza egzersiz faaliyetlerinizle güzel bir savaş açmak diyebiliriz.

Bunun dışında diyabet hastası olmayan insanların da kesinlikle yapması gereken ve zinde kalmanın formülü olarak gösterilen egzersiz faaliyetleri artık hepimizin vazgeçilmezi olmalı ve bu tembelliğimize dur demenin bir yolunu kendimiz bulmalıyız. Unutmayın ki siz kendiniz için bir şeyler yapmazsanız kimse sizin için sizin kadar uğraşmaz. Bu sebepten dolayı kendinizi sevin, doktora giderek uygun bir egzersiz programı oluşturun ve elinizden geldiğince aksatmadan bunu rutininize yayın.