Diyabetik Nöropati Nedir?

Diyabetik nöropati, diyabet sonucu sinirlerde oluşan hasarların bütününe verilen isimdir. Diyabetlilerin %50’ sini etkilemektedir. Fakat gözden kaçabilmektedir. Çünkü ortaya çıkarttığı şikayetler her yerde olabilen birçok kişinin yaşadığı şikayetlerdir. Ellerde ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma, özellikle ayaklarda soğuma ve çok fazla üşüme, ayaklarda karıncalanma, elektrik çarpması gibi hisler olabilmektedir.

Diyabetik Nöropati Belirtileri Nedir?

Diyabetik nöropati sonucu çok farklı problemler olmasına rağmen, en yaygın belirtiler; ayaklarda sızlama, karıncalanma, ağrı, uyuşukluk, hissizlik, bacaklarda ve ellerde zayıflık ve empotans şeklinde sıralanabilir. Genelde yavaş başlar giderek belirtiler yoğunlaşır. Özellikle hasta, gece yatarken yorganı atma ihtiyacı hissedebilir, ayaklara değmesi ayrıca rahatsızlık verebilir. Bu durum diyabetik nöropatinin önemli bulgularından bir tanesidir. Hastalığın başlangıcında ellerde, ayak uçlarında hafif uyuşma, karıncalanma, yanma, üşüme gibi belirtiler varken ilerlemiş vakalarda, şiddetli ağrılar, deride renk değişiklikleri, kaslarda erime gibi belirtiler eklenir.

  • El ve ayaklarda parmak uçlarından başlayarak uyuşma, yanma, karıncalanma, üşüme, iğnelenme
  • El ve ayak kaslarında erime
  • Bulantı-Kusma
  • Kabızlık
  • Gece ishalleri
  • Göz kararması, baygınlık hissi (ani ayağa kalkmalarda tansiyon düşmesi)
  • Mesane sorunları (idrar tutmada güçlük)
  • Erkekte sertleşme sorunları, kadınlarda cinsel disfonksiyonlar
  • Kilo kayıpları

Diyabetik nöropatilere bağlı olarak ayak ülserleri, artropati ve esofageal enteropati, gastroparezi, safra kesesi atonisi, kabızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem motor bozuklukları görülür. Eğer bu durum zamanında tedavi edilemezse parmaklarda, ayaklarda ampütasyona yol açabilir.

Diyabetik Nöropati Çeşitleri:

Periferik nöropati, otonomik nöropati, radikülopleksopati, mononöropati olmak üzere 4 gruba ayrılır.

Periferik nöropati: İlk ayak ve bacaklarda daha sonra el ve kollarda etki gösteren uyuşma, karıncalanma, yanma hissi ve kramplar ile kendini göstermekle birlikte sonrasında kas güçsüzlüğü, reflekslerde kaybolma, dengesizlik ve koordinasyon kaybı gelişebilir.

Otonomik nöropati: Mesane sorunları, kabızlık veya ishal, mide problemleri (bulantı-kusma, şişkinlik), çarpıntılar, ayağa kalkma ile kan basıncında ani düşmeler, erkeklerde ereksiyon bozuklukları, kadınlarda vajinal kuruluk gibi belirtilere neden olabilir. En zor tedavi edilen nöropati çeşididir.

Radikülopleksopati: Tip 2 diyabette ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Kalça kaslarında ağrı ve güçsüzlük görülür.

Mononöropati: Aniden başlayan ağrılı yüz ya da ekstremitede tek bir periferik sinirin tutulumu sonucu olur. Kendiliğinden düzelebilir.

Tanı ve Tedavisi Nedir?

Erken tanı, hastaların belirtileri tanıyabilmesi ve düzenli kontrollerde hekimlerin dikkatlice muayene etmeleri ile mümkün olabilir.

Diyabetik nöropatinin esas tedavisi diyabetin kontrol altında tutulmasıdır. Düzenli giden kan şekeri seviyeleri en öncü tedavi niteliğindedir. Hastalığın gelişmesi durumunda hastanede hekimlerin uygulayacağı ilaçlı tedaviler önemlidir. Yaşam şeklinin diyabete uyumlu olması sağlıklı bir beslenme ve egzersiz planına sahip bireyler en önemli korunma yöntemini uygulayan kişilerdir.

DİĞER MAKALELER