Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark Nedir?

Tip 1 ve Tip 2 diyabet arasındaki fark nedir? Aslında her ikisi de teknik olarak şeker hastalığı yani diyabettir. Fakat birbirinden farklı hastalıklardır ve farklı tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Diyabet, pankreastan salgılanarak kan şekeri kontrolünü sağlayan insülin hormonunun salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize bir hastalıktır. Tip 1 diyabet, pankreas hücrelerinin hasar görmesi veya total kaybına bağlı olarak gelişen mutlak insülin eksikliğidir. Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabet olarak da geçmektedir. Otoimmün bir hastalıktır. Daha çok 30 yaş öncesinde görülmektedir. Tip 2 diyabet ise beta hücre fonksiyonunda azalma veya periferik dokularda insülin duyarsızlığı başlıca sorundur. Yaşam tarzı bu hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ortaya çıkmasını kolaylaştıran etmenler; kalıtım, şişmanlık, uzun süre ilaç kullanımı, stres, gebelik, enfeksiyonlar ve bazı pankreas hastalıklarıdır. Genellikle 30 yaş sonrasında ve tip 1 diyabete göre daha sık görülmektedir.

Çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı veya artışı, halsizlik, ağız kuruluğu ve bulanık görme şeker hastalığının yaygın belirtilerindendir. Şeker hastalığının tanısı için:

  • Açlık kan şekerinin 126 mg/Dl’nin üzerinde olması,
  • 2. saat tokluk kan şekerinin 200 mg/Dl’nin üzerinde olması,
  • HgA1c düzeyinin % 6,5 üzerinde olması

diyabet tanısı koymak için yeterlidir.

Tip 1 Diyabet Tedavisi?

Tip 1 diyabet çok daha ciddi bir hastalıktır. Tedavisinde uygun beslenme tedavisi, medikal tedavi, diyabet eğitimi, düzenli egzersiz temeldir. Tip 1 diyabetli hastaların dışardan düzenli insülin almaları, karbonhidrat sayımı eğitimi almaları, günlük ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı takip etmeleri ve egzersizi günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri diyabetin kontrolünü sağlamak açısından elzemdir.

Tip 2 Diyabet Tedavisi?

Tip 2 diyabet tedavisinde doktorların reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımı ve düzenli ve sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı kan şekeri değerlerinin kontrol altında tutulması için önemlidir.

DİĞER MAKALELER