Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati nedir, diyabet nedeniyle yüksek giden kan şekerinin gözün retina tabakasına zarar vermesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Özellikle retina damarlarına zarar veren diyabetin önemli bir komplikasyonudur.

Diyabetik Retinopatinin Belirtileri:

  1. Yavaş yavaş görme yetisinde bozulma
  2. Ani görme kaybı
  3. Bulanık görme
  4. Gözde ağrı
  5. Gözde kızarıklık
  6. Görüş alanında uçuşan şekiller
  7. Karanlıkta görme zorluğu

Diyabetik Retinopati Neden Olur?

Diyabet sonucu yüksek seyreden kan şekeri seviyeleri vücuttaki bütün damarları etkilemektedir. Göz çevresindeki damarlarda hasar oluşturduğu noktada retinayı besleyen küçük kan damarlarının hasara uğrayarak sıvı sızdırmasına veya kanamasına neden olduğunda diyabetik retinopati adını alır. Zarar görmüş kan damarlarının telafisi için kötü fonksiyonlu yeni kan damarları oluşur. Fonksiyonu kötü olan kan damarlarında kolayca sızıntı oluşabilir veya kanama görülebilir.

Diyabetik Retinopati Hangi Tip Diyabette Görülür?

Diyabetik retinopati hem Tip1 hem de Tip2 diyabette aynı oranda görülmektedir. Ama özellikle uzun süredir bu hastalığın tanısını almış kan şekeri seviyeleri yüksek seyreden, aynı zamanda yüksek kolesterolü, yüksek tansiyonu olan kişilerde ve gebelerde görülme riski artış göstermektedir.

Diyabetik Retinopatinin Evreleri?

Diyabetik retinopatinin 3 evresi vardır.

  1. Evre 1 (Zemin Retinopati): İlk aşamada kan damarlarında az miktarda sızıntıya yola açabilen anevrizmalar oluşur. İleriki aşamalarda görme sorunları oluşma ihtimali yüksek olmasına rağmen bu aşamada böyle bir sorun görülmez. Bu aşamada tedaviye ihtiyaç yoktur fakat yine de dikkatli olunması gerekmektedir.
  2. Evre 2 (Preproliferatif Retinopati): Bu aşamada retina damarlarında daha ağır ve yaygın değişiklikler gözlenir. Bu yüzden görme yetisinin etkilenme ihtimali oldukça yüksektir.
  3. Evre 3 (Proliferatif Retinopati): Retinada ciddi kanamalara yol açabilecek ve retinanın, gözün arka tabakalarından ayrılmasına neden olabilecek fonksiyonu kötü yeni kan damarlarının oluştuğu ve anormal skar dokusunun oluştuğu aşamadır. Görme kaybı riski oldukça yüksektir. Yitirilen görme kaybını düzeltmek mümkün olmasa da mevcut görmeyi korumak amaçlı cerrahi tedaviler uygulanacaktır.

Diyabetik Retinopati Tanısı Nasıl Konulur?

Diyabetli bireylerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları oldukça önemlidir. Yapılan muayenelerde göz doktorları, göz bebeğine bakarak diyabetik retinopati olup olmadığını tespit ederler. Erken tanı ve tedavi sonucu gözde oluşan hasarlar önlenebilir ve körlük ihtimali ortadan kaldırılabilir.

Diyabetik Retinopati Tedavisi Nedir?

Erken evrelerde düzenli takip sağlanması yeterli olmaktadır. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi ve bunun sürdürülmesi oldukça önemlidir. Düzenli doktor kontrollerine gidilmesi gerekmektedir. İleriki evrelerde hekimlerin uygun gördüğü tedaviye başlanması önemlidir.

Önceki Haşimato Tiroidi ve Diyabet Sonraki Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?