Kişiye diyabet teşhisi konması, sosyal yaşamının kısıtlanacağı, artık sevdiği şeyleri yiyemeyeceği, sağlığının git gide daha kötüye gideceği anlamına gelmez. Doktorlarının düzenlediği tedavilerine ve yaşam tarzı farklılıklarına özenle sadık kalan diyabet hastalarının hayat kalitesinin artması dahi söz konusudur.
Düzenli Egzersiz Yapmalıyız
Diyabet, hastalığın gerektirdiği hayat kalitesi standartlarına uyum sağlanmadığında iç organlarda çoklu fonksiyon bozukluklarına sebep olan bir hastalıktır.
Diyabetin iç organlara vereceği hasarlardan korunmak için mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Spor yapmanın; kandaki şeker seviyesinin vücudun ihtiyacına göre ayarlanması, üretilen insüline karşı duyarlılığın gelişmesi, kandaki yağ seviyesinin kalp sağlığı için ideal seviyeye getirilmesi ve korunması, vücudun ekstra yağ yakımının sağlanması ve kilo alımının engellenmesi gibi faydaları vardır.
Spor yapmak, stresin vücuda vereceği zararların da azaltılmasını sağlar.
Sağlıklı Beslenmeliyiz
Diyabet hastalarının beslenme programına tam uyum sağlaması, medikal tedavinin en önemli tamamlayıcılarından biridir.
Hastalar, diyetisyenleri tarafından belirlenen ana ve ara öğün programlarına sadık kalmalı ve doktorlarının ilaç tedavisinde yaptığı değişiklikleri kesinlikle diyetisyenleriyle paylaşmalıdır.
Diyetisyen eşliğinde kişiye özel bir beslenme programı hazırlanmasının sebebi her hastanın tedavi süreçlerinin farklılık göstermesidir.
Örneğin;
Düşük seyreden kan şekerine göre ayrı, yüksek seyreden kan şekerine göre ayrı bir beslenme programı hazırlanır.
Vücuda alınacak insülin miktarına göre öğünlerde alınacak karbonhidrat miktarı herkeste farklılık gösterecektir.