İnsülin pompası nasıl bir şey diyabet hastalığı teşhisi verilen hastalarca sıklıkla sorulmaktadır. Bu ekipmanlar iğne ile insülin alınsa bile, şeker düzeyi kontrol edilemeyen hastalarda kullanılan cihazlardır.
Cilt altına yerleştirilen katater ile vücuda düzenli bir şekilde, tüm gün insülin sağlayan, ideal bir tedavi yöntemidir. Pratik olmasına ek olarak her yaşta ve her zaman kullanılabilir. Dolayısıyla şeker hastalığı konulan çocuklardan, yetişkinlere kadar geniş bir kullanımı bulunmaktadır.
Diyabet tedavisinde en son yeniliklerden biri olan insülin pompası, olan şekerinin normale yakın bir seviyede tutulmasına yardımcı olmaktadır. Diyabetes Mellitüste İğne Tedavisi yerine kullanılan bir metottur. Pompanın kullanımıyla ilgili büyük bir sorumluluğun üstlenilmesi, çok daha sık kan şekerinin ölçülmesinin taahhüt edilmesiyle hastaların konforu için kullanılır.
İnsülin Pompası Türleri Nelerdir?
Akıllı insülin pompası da dahil olmak üzere günümüzde kullanılan dört tür ekipman vardır. Bunlar vücuda insülin verme türü ve yerleştirilmelerine göre değişir. Tümü öğünlerden önce ve sonra yüksek doz insülin verme seçeneği de olan, arka plan insülini olarak da bilinen ve kısa süreli olan bazal insülini dengeli, yavaş şekilde verir. Söz konusu pompa türleri ise şu şekildedir;
İnsülin pompası ile tedavi yapılıp yapılmayacağı ve yapılacaksa hangi tür kullanılacağı doktor tarafından belirlenmektedir.
İnsülin Pompası Nasıl Kullanılır?
Akıllı insülin pompası ve diğer türler, gelişen teknoloji sayesinde hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu sebeple ağırlığı azaldığı için günlük yaşama etkisi bulunmaz. Cihazlar, özellikle tip-1 diyabet bulunan hastalarda tercih edilmektedir.
Pompa ile yaşam biçimi daha esnek bir hale getirilebilir. Cihazlar sağlıklı insanlarda pankreas insülin salınımını taklit etmekte olup 24 saat boyunca hızlı ve etkili olan bazal dozda insülin sağlar. Gündüz ve geceye göre ayrı doz uygulamaları mümkündür. Bolus doz insülinler sadece bir düğmeye dokunularak verilebilir. Hassas şekilde ayarlanması mümkündür.
Kan Şekeri Monitörü adı verilen cihaz katater ile vücuda takıldıktan sonra 72 saat boyunca, 10 dakikada bir kan şekeri düzeyi ölçülür ve kaydedilir. Ardından söz konusu seviyeye göre insülin dozu ayarlanır. Bu sayede vücudun gereksinimi de karşılanmış olur.
İnsülin Pompası Nereye Takılır?
İnsülin pompası nerede takılır vücudun farklı yerlerine koyulabilmektedir. Bu doktor tarafından belirlenmekte olup göbek, kalça, üst kol veya bacak bölgesine yerleştirilir. Katatere bağlı tüp vücuda insülin sağlar. Katater ise üç günde bir değiştirilebilir yapıdadır. Bunların kullanılması için doktor tarafından reçetelendirilmesi şarttır.