Diyabetik ayak, diyabetin son derece ciddi ve en çok korkulan yönlerinden biridir. Bu durum tıp dünyasında diyabetik ayak yarası olarak da bilinir. Diyabetik ayak sendromu; kas ve iskelet sistemi, sinirler ve damarlarda meydana gelen bir hadisedir.
Diyabetik ayak sendromu ilerleyen dönemlerde dikkat edilmez ve bunun önüne geçirmeye çalışılmaz ise çok büyük sonuçlara katlanmak zorunda kalınan bir rahatsızlıktır. Sonunda ayakta bir kangren yaratabilecek kadar ciddi olan bu hastalık ayakta gözenekler halinde bir yara oluşumunun meydana gelmesi ile gözlemlenebilir. Diyabetik ayak bakımı düzenli olarak yapılmalı, yaranın büyümesi engellenmelidir.
Diyabetik Ayak Nedir?
İnsan vücudu tıpkı domino taşı gibidir. Herhangi bir uzu da ya da herhangi bir organda oluşan bir hastalık ya da herhangi bir döküntü mutlaka ama mutlaka diğer bütün organlara geçiş yapabilir. Bunun yanı sıra insan vücudu son derece karmaşık bir organizmadır.
Hangi organın hangi organa bağlı olduğu ya da hangi organa verilen bir zararın hangi organdan ya da hangi uzuvdan çıkacağı konusunda son derece şaşırtıcı bilgiler edinme durumu bile söz konusu olacaktır. Bu denli karmaşık bir organizma sahip olan insan, işte tam da bu sebepten dolayı herhangi bir hastalığa yakalanmamak için son derece dikkatli davranmalı ve yaşam tarzını ona göre ayarlamalıdır.
Ancak eğer ki genetik faktörler ya da bir şekilde bir diyabetik ayak sendromuna yakalanmış ise çözüm yolları aramak konusunda da çok fazla vakti olmadığını bilmesi gerekir. Neden diye soracak olursanız, hangi hastalık olursa olsun diğer organlarının da bu durumdan son derece kötü bir şekilde etkileneceğini bilmesi gerekir.
Bu konuyu diyabet hastalığı yani şeker hastalığı açısından değerlendirecek olur isek, şeker hastalığının biraz daha ilerlemiş olan bir aşamasından söz etmek mümkündür. Şeker hastalığı zaten başlı başına insana son derece zarar veren kronik bir hastalıkken, bir de ihmalkâr davranır tedavinizi düzgün bir şekilde yerine getirmediğinizi ve bu hastalığın tedavisinin tam olarak yapılmaması sebebiyle neler olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Diyabetin ya da halk arasında bilinen adıyla söylemek gerekirse şeker hastalığının ihmal edilmesi ya da yeterli şekilde tedavi görülmemesi durumunda ortaya çıkabilecek olan diyabetik ayak komplikasyonları kan şekerinde ya da insanın iç organlarında ortaya çıkan bir rahatsızlığın dışa vurmuş yani herhangi bir uzva vurmuş Ya da yansımış hali olarak tanımlanabilir. Diyabetik Ayak Ne Zaman Kesilir? Sorusu, genellikle sendromun son evresinde konu edilir.
Diyabetik Ayak Neden Olur?
Pek çok İnsanın muzdarip olduğu bir hastalık olan şeker hastalığı, kontrol altına alınmadığı durumlarda çok daha farklı sorunlar yaşamanıza neden olacaktır. Bunlardan biri de diyabetik ayaktır. Yani diyabetik ayak sendromu diye bilinen bir rahatsızlıktır. Diyabetik ayak neden olur diye soracak olur isek bunun da kendi içinde çok farklı sebepler üretebileceği konusunda şunları söylemek mümkün olacaktır.
Zaten şeker hastalığının yeterli şekilde tedavi edilmemiş olması, bu hastalığın göz ardı edilmiş olması ya da doktorun koyduğu kurallara uyulmaması durumu halinde şeker hastalığı kontrol altına alınamayabilir. Hal Böyle olunca da bunun doğal bir sonucu olarak şeker hastalığı başka uzunlara ya da böbrek gibi farklı organlara sirayet edebilir.
Eğer ki şeker hastalığı gibi bir probleminiz var ise ve diyabetik ayak yarası oluşmaya başlamış ise bu durum sizin için son derece korkulacak bir durum olması gerekir. Bu durumda, diyabetik ayak yarası belirtileri ile karşı karşıya gelmiş olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak Diyabetik Ayak Yarası Pansumanı yaparak, süreci daha hafif atlatmanız mümkün olacaktır.
Diyabet hastası iseniz, Hayat tarzınıza tamamen dikkat etmeniz son derece önemli olacaktır. O neyin çok dar bir ayakkabı giymeniz sizin için son derece zararlı bir durum arz eder. Diyabetik ayak sendromu gibi bir problem ile karşı karşıya kalma riskinizi artırır.
Üstelik ayakta çok fazla kalmamanız da gerekecektir. Sigara kullanımı, ayaklardaki kan dolaşımını bozacağı için diyabet hastaları için son derece zararlıdır. Diyabet hastalığı sinir hasarı oluşturacağı için yani sinir uçlarında bir duygusuzluk yaratacağı için bu hastalığa yakalanan insan arasında bazılarının ayaklarına olan darbeleri hissedememe durumu da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda da yaraların oluşması kaçınılmaz hale gelir.
Diyabetik Ayak Belirtileri ve Tanı Yöntemleri
Diyabetik ayak tanı yöntemleri denildiği zaman akla ilk gelen şey tıbbi bulgular olacaktır. Hastaların şikayetçi olduğu durumlardan yola çıkarak yapılan bir takım testler sonucunda ya da doktorunuzun gördüğü kadarıyla herhangi bir tanı konabilir.
Diyabetik Ayak Belirti Ve Bulguları şu şekildedir;
Diyabetik Ayak Kesildikten Sonra, geri dönüşümsüz bir yola girilir. Bu sebeple belirtileri yakından takip etmeli; son evreye ulaşmadan tıbbi yardım almalısınız.
Diyabetik Ayak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Diyabetik ayak ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de diyabetik ayak için hangi doktora gidilir sorusudur. Pek çok İnsan bazı durumlarda hangi doktora gideceğini bilemeye bilir.
Tıp branşları birbirinden farklı olarak ayrılırsa da bazı konularda hastalık durumunda birden fazla branşta da gitme gibi bir durum söz konusu olabilir. Diyabetik ayağa hangi doktor bakar konusunda ise patoloji doktoruna, plastik cerrahi kalp – damar, ortopedi ya da dâhiliye bölümüne gidilebilir. Diyabetik Ayak Yarası Tedavisi, mutlaka uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Diyabetik Ayak Sendromu Tedavisi ve Teşhisi
Diyabetik ayak sendromu tedavisi ve teşhisi için hastanenin ortopedi, iç hastalıkları, kalp – damar ya da plastik cerrahi gibi bölümlerinden randevu almış gitseniz, diyabetik ayak teşhisi konulması için bazı tetkikler yapılır. Diyabetik ayak muayenesi için, kan dolaşımını gösteren bir test yapılması en güvenilir yöntemdir.
Diyabetik ayak sendromu belirtileri ile doktora gittiğiniz zaman doktorunuzun size soracağı bazı sorular olacaktır. Bu soruların en başta geleni ayaklarda ve ciltte herhangi bir incelme tüylerde dökülme ya da tırnakların kalınlaşması gibi bir durum söz konusu oluyor mu? Eğer bu tip şikâyetleriniz var ise çok büyük bir ihtimal ile diyabetik ayak sendromu teşhisi konulacaktır. Diyabetik ayak tedavi yöntemleri de doktorunuzun öngördüğü bir diyet, ilaç ya da iğne şeklinde yapılır.