Genç Yaşta Şeker Hastalığı Neden Olur?

“Genç yaşta şeker hastalığı neden olur?” akıllara sıkça gelen sorulardan biridir. Şeker hastalığının birden çok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle “Şeker Hastalığı Nedir?” bunu bilmemiz gerekir.

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı bir diğer adıyla diyabet, pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu otoimmün bir hastalıktır. Kronik seyirli ve progresif özelliktedir. Şeker hastalığının birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, gestasyonel diyabettir.

Tip 1 diyabet, pankreas hücrelerinin hasar görmesi veya total kaybına bağlı olarak gelişen mutlak insülin eksikliğidir. Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabet olarak da geçmektedir. Otoimmün bir hastalıktır. Daha çok 30 yaş öncesinde görülmektedir. Tip 2 diyabet ise beta hücre fonksiyonunda azalma veya periferik dokularda insülin duyarsızlığı başlıca sorundur. Yaşam tarzı bu hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ortaya çıkmasını kolaylaştıran etmenler; kalıtım, şişmanlık, uzun süre ilaç kullanımı, stres, gebelik, enfeksiyonlar ve bazı pankreas hastalıklarıdır. Genellikle 30 yaş sonrasında ve tip 1 diyabete göre daha sık görülmektedir.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Hiperglisemi ile böbrek glikoz eşiğinin aşılması sonucu idrarla glikoz atılmaya başlar (Glikozüri)
  • İdrardaki birlikte su çıkışını arttırır (Poliüri)
  • Gece idrara çıkma (Noktüri)
  • Vücudun su kaybına karşı uyarılan susuzluk merkezi su içmeyi arttırır (Ağız kuruluğu-Polidipsi)
  • Açlık hissinde artma, çok yeme (Polifaji)
  • Yorgunluk
  • Cilt yaralarında geç iyileşme
  • Sık enfeksiyon
  • Bulanık görme
  • El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma şeker hastalığının belirtilerindendir.

Şeker Hastalığı Tedavisi Nedir?

Şeker hastalığının en büyük tedavisi doktor önerisiyle kullanılan ilaçlar ve sonrasında hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerdir. Spor, düzenli beslenme gibi alışkanlıklar, diyabetin belirtilerini azaltmada yardımcı olacaktır.

Doktorlar için ise her diyabet çeşidinin farklı bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalığının kesin tedavisi için mutlaka uygun olarak geliştirilmiş ilaçlardan kullanmalısınız. Düzenli ilaç kullandığınız, hayatınızda değişiklikler yaptığınız ve şekerden kaçındığınız sürece hastalığın belirtileri azalacaktır.

Genç Yaşta Şeker Hastalığı

Tip 1 şeker hastalığı genelde genç yaşta gözlemlenmektedir. Tip 2 şeker hastalığı, genelde yetişkinlik dönemi ve ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Gestasyonel diyabet ise kadınların hamilelik döneminde gözlemlenen bir hastalıktır. Eğer hamile kişi genç yaşlarda hamile kaldıysa genç yaşta bu hastalığa yakalanmış olmaktadır.

Şeker hastalığının genç yaşta görülme sebebi tam olarak bilinemese de genç yaşta bu hastalığın görülmesi, Tip 1 şeker hastalarında ve gestasyonel şeker hastalarında yoğunluktadır. Ayrıca annesinde gestasyonel diyabet görülen bebeklerde ilerleyen yaşlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin arttığı yapılan bazı çalışmalarda gözlemlenmiştir.

DİĞER MAKALELER