Şeker hastalığı belirtilerini anlatmadan önce şeker hastalığını açıklayalım. Şeker vücudumuz için önemli bir enerji kaynağıdır. Bununla birlikte beyin dokusu için de çok önemlidir. Şekerin gereğinden fazla yüksek olması diyabet yani şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının çeşitleri vardır.
Hücrelere gereken enerjiyi karşılayan glikoz, vücutta pankreasın salgıladığı bir hormon olan insülinin üretilmediğinde kullanılamaz. İnsülin eksikliğiyle görülen şeker hastalığına tip 1 diyabet denir. Bu tür çocukluk çağında veya gençlik çağında başlar. Juvenil diyabet olarak da adlandırılan bu tür doktor gözetiminde tutulması gereken bir hastalıktır.
Bu türde vücutta insülin üretilir fakat insülin direnci sebebiyle insülin gerektiği gibi kullanılamaz. Bu tür şeker hastalığı yetişkinlerde görülür. En çok 40 yaş üstü kişilerde görüldüğü araştırmalarda saptanmıştır. Tip 2 şeker hastalığı belirtileri aşırı kilo kaybı, titreme ve soğuk terlemedir.
Aşırı kilo yani obezite pek çok hastalığı tetikler. Diyabette tetiklenen pek çok hastalıktan biridir. Şeker hastalığı genelde genetik etkenlerle ortaya çıkar. Aile büyüklerinde diyabet hastalığı varsa sizde de görülme olasılığı yüksektir. Stres diyabeti tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Sadece diyabeti tetiklemekle de kalmaz, pek çok hastalığın da habercisidir. Günümüzde çoğu işin masa başında olduğunu düşünürsek pek çok insan hareketsiz bir masada oturarak tüm gününü geçirir. Bu da vücudun dengesini bozan şeylerdendir. Vücudun oturmaya ihtiyacı olduğu gibi hareket etmeye de ihtiyacı vardır. Dengenin kurulamadığı durumlarda ortaya çıkan hastalıklardan biri de şeker hastalığıdır. Gebelikte insan vücudu pek çok değişikliğe uğrar. Bazı hastalıkları vücut kendi tedavi edebildiği gibi bazı hastalıklardan gebelik sırasında gelişebilir. Gebelik sırasında görülen gestasyonel diyabet, diyabetin nedenlerinden biridir.
Bir kişinin şeker hastası olduğunu nasıl anlarız , erkeklerde şeker hastalığı belirtileri ,kadınlarda şeker hastalığı belirtileri nedir diyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Vücutta kan şekeri fazla yükseldiğinde en çok görülen belirti susuzluktur. Kandaki glikozu inceltmek için vücut suya ihtiyaç duyar.
Deride kuruluk, yaraların geç iyileşmesi gibi durumlarda farkedilir. Mide bulantısı da görülen bir diğer belirtidir. Bu durumda hemen doktora başvurulması gerekir. Ayaklarda ve bacaklarda sık uyuşam gözlemlenir.
Şeker hastalığında hızlı kilo artışı da mümkün olabileceği gibi hızlı kilo kaybı da büyük bir belirtidir. İştahsızlık sık görülür.
Şeker hastalığı görmekte bulanıklık ortaya çıkarır. Hemen doktora gidip uygun tedaviye başlamazsanız bu görme bozukluğu görme kaybına kadar gidebilir.
Kişi de çabuk yorulma ve halsizlik sık gözlemlenen belirtiler arasındadır. Düzensiz olan kan şekeri hastayı yorar.
Yaraların iyileşmesi normal insanlarda yani normal süreçlerde 4 aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar; pıhtılaşma, inflamasyon, onarım ve olgunlaşmadan oluşur. Her bir sürecin belli bir süresi vardır. Fakat insanların farklı hastalıkları var ise bu aşamalar sekteye uğrar. Bu yüzden şeker hastalığında da süreler normalden daha uzundur.
Diyabet hastalarında ağızda farklı belirtiler görülür. Dişler sallanır, diş eti kanaması görülür, damağın şişmesi, dişin apse yapması, iltihaplanması görülür. En ayırıcı belirti ise ağız içinde oluşan bir kokudur. Bu koku asetona benzer.
Strese bağlı şeker hastalığı , şeker hastalığı genetik bir hastalık olsa da stresin onu tetikleyip ortaya çıkardığı bir hastalıktır.
Şeker-hastalığı nasıl geçer diye merak ediyorsanız belli başlı önlemleri olduğunu bilmelisiniz. Şeker hastalığı diyet ve sporla önlenebilir. Yaşam tarzında büyük bir değişiklik yapan insan daha fazla hareket ederek bu hastalığı önleyebilir.
Beslenme sağlıksız ve düzensiz olduğu takdirde birçok hastalığı ortaya çıkarabilecekken, dengeli ve düzenli olduğunda ise pek çok hastalığı önleyip olan hastalıklarında seyrini büyük ölçüde değiştirir. Diyabet hastalarında beslenmenin en önemli koşulu kan şekerini dengede tutacak şekilde olmasıdır. Hasta yaşam tarzını ve yediği şeyleri değiştirmelidir. Hasta sevdiği şeyleri de az miktarda tüketmeye doktoruyla birlikte karar verebilir. Tip 1 diyabetliler bu hastalığa henüz büyüme çağında yakalandığı için onların yiyecekleri onların gelişimine uygun olmalıdır. Tip 2 diyabet hastalarında ise beslenme hastaların insülin direncini azaltmak üzerine olmalı ve bu hastalara metabolik durumlarını kontrol altına alabilmek için gerekli beslenme alışkanlıkları öğretilmelidir. Diyabet riski taşıyan insanlara da sağlıklı beslenme anlatılmalı ve hayatına oturtulmalıdır.
Şeker içeren besinlerden az tüketilmelidir. Beyaz ekmek gibi rafine unlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Lif yönünden zengin tam tahıllı besinler, sebzeler, kurubaklagiller bol tüketilmelidir.
Fazla yağdan uzak durulmalıdır, doymuş yağ kullanılmamalıdır. Kolestrol içeren besinler dikkatli ve kontrollü tüketilmelidir. Örneğin yumurta, tereyağ, kırmızı et kolestrolü yükselten besinlerdendir. Yeterli normal beslenilmeli veya düşük kalorili bir diyet listesi takip edilmelidir. Bol bol egzersizler yapmak çok önemlidir. Hareketsiz yaşam tarzı sizi diyabete daha da yaklaştırır. Kilo almamak diyabete yakalanmamakta önemlidir. İdeal kiloya yakın olmak ise tip 2 diyabeti büyük ölçüde önler. Düzenli yaşam hastalıkların düşmanıdır. Diyabeti de düzenli uyku saatleri ve öğünler büyük ölçüde engellediği gibi hastalığı da büyük ölçüde hafifletebilir.