Diyabet ve tansiyon ilişkisi birlikte seyredebilen iki hastalık olduğu için merak edilmektedir. Hipertansiyon ve diyabet ortak risk faktörleri taşıyabilen iki hastalıktır. Birinin varlığı diğerinin oluşuma sebep olabilmektedir. Hipertansiyon ve diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi hastalıklarla da birlikte seyredebilmektedir.
Diyabet diğer adıyla şeker hastalığı, pankreasın yeteri kadar insülin üretememesi veya ürettiği insülini etkili şekilde kullanamaması sonucu kan şekerinin yüksek seyretmesi durumuna denilmektedir. Diyabetin farklı tipleri vardır: Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet vb.. Tip 1 diyabet, çocukluk çağlarında ortaya çıkarken; Tip 2 diyabet daha çok yetişkinlik döneminde görülmektedir. Gestasyonel diyabet ise hamilelik durumunda ortaya çıkmaktadır.
Diyabet belirtileri;
Hipertansiyon, kalpte kan pompalanırken kanın damarda oluşturduğu basıncın normal değerinin üzerinde olması durumuna denilmektedir. Normal tansiyon değerleri büyük tansiyon için: 120 mmHg, küçük tansiyon için: 80 mmHg’ dir. Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üstü ve küçük tansiyonun 90 mmHg ve üstü değerlerde olması hipertansiyon varlığını göstermektedir. Aşırı tuz tüketimi, stres, diyabet, obezite, genetik faktörler, az fiziksel aktivite gibi durumlar hipertansiyona neden olmaktadırlar.
Hipertansiyon belirtileri;
Diyabet ve hipertansiyon belirtileri benzerlik göstermektedir.
Diyabet, damarlardaki kanda şeker düzeyinin yüksek olması durumu iken; hipertansiyon damarlardaki kanda basıncın fazla olması durumudur. Diyabet ve hipertansiyon damarlar üzerinde etki yaratan hastalıklardır. Dolayısıyla kardiyovasküler sistem üzerinde etki oluşturmaktadırlar. Yapılan çalışmalarda hipertansiyonu ve diyabeti olan kişilerin kalp krizi veya felç geçirme riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur. Eğer kişide obezite durumu da varsa vücutta biriken fazla yağ damarların da tıkanmasına sebep olabilmektedir.
Kalp ve damar sağlığı için diyabet ve hipertansiyonu olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Diyabet ve hipertansiyon sağlıklı bir yaşam şekliyle oldukça düzenli devam ettirilebilen komplikasyonların en aza indirgenmiş haliyle hastalığa sahip olmayan bireyler gibi yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. Tansiyon hastalarında özellikle tuz kısıtlaması yapılmaktadır. Diyabet hastaları için ise özellikle şeker tüketimi kısıtlanmaktadır. Bu tarz minik değişiklikler ve dengeli tabaklarla beslenmelerini düzenlemeleri oluşabilecek komplikasyonlar açısından oldukça önleyici olmaktadır. Kişilerin günlük yaşamlarına egzersiz eklemeleri de hem kilo kontrolü hem mental sağlıkları hem de kalp-damar sağlıkları açısından oldukça faydalı olacaktır.