Diyabet, günümüzde her yaştan insanda görülebilen, kalıtımsal veya hayat standartlarına bağlı olarak gelişebilecek bir durumdur. Oldukça sık görülen şeker hastalığı, her 11 kişiden birinde görülmekte ve uzmanların hesaplamalarına göre her 6 saniyede 1 kişi şeker hastalığından dolayı hayata veda etmektedir.
Diyabet genel anlamda kesin bir tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişilerin hayatları boyunca ilaç kullanmaları ve düzenli bir yaşama sahip olmaları gerekir. Uyku, egzersiz ve besin alımı açısından oldukça dikkatli olmalıdırlar. Burada ise diyabet diyetisyenleri devreye girmektedir.
Diyabet Nedir?
Diyabet nedir sorusunun cevabı, midenin arka tarafında bulunan pankreas organının vücudun kan şekeri dengesini düzenlemek için salgıladığı insülin hormonunun vücutta doğru çalışmamasıdır. Bu durum önceleri insülin direnci olarak görülebilir ve tedavi edilmediği takdirde şeker hastalığına dönüşebilir.
Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ayrılsa da yaşlılarda görülen, gebelikten kaynaklanan gibi farklı durumlar için farklı diyabet türleri ve isimleri bulunur. Genel anlamda Tip 1 diyabet sebebi, genetiklerdir. Ailenizde bulunan diyabet, sizde veya çocuklarınızda da görülebilir. Bu anlamda sık sık kontrol edilmeli ve vücudunuzda gelişebilecek belirtilere karşı tetikte olmalısınız. Tip 2 diyabet ise hayat düzensizliğinden kaynaklıdır. Yeterli spor yapılmaması, besin alımındaki düzensizlik, uykuda bulunan düzen eksikliği gibi birçok şey Tip 2 diyabete sebep olabilmektedir. Diyabetin genel belirtileri ise;
Kendinizde diyabet belirtileri görüyor ve şüpheleniyorsanız öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekecektir. Tanı koyulmak üzerine yapılabilecek iki testin sonuçları ile kanınızdaki şeker dengesi ölçülerek diyabetiniz olup olmadığı görülebilir.
Diyabetin tanısından sonra ise ömür boyu kullanılacak bir ilaç ve düzenli bir hayat için kolları sıvamanız gerekir. Burada da diyabet diyetisyenleri size yardımcı olarak kişilerdendir.
Diyabet Diyetisyeni Kimdir?
Diyabet diyetisyeni, diyabeti olan bireylere düzenli bir besin planı hazırlamak için eğitilmiş kişilerdir. Diyabet hastasının en çok dikkat etmesi gereken şeylerden biri beslenme şeklidir. Diyetisyeninize gitmeden önce ise dikkat etmeniz gereken birkaç konu bulunmaktadır. Bunlar;
Bu maddelere dikkat ettiğiniz takdirde diyetisyeniniz size en uygun besin planını hazırlayarak vücudunuzu sağlıklı tutmanızı ve plana uyarak diyabetinizin etkilerini en aza indirmenize yardım edecektir.
Diyabet Beslenme Programı Nasıldır?
Diyabet hastaları için öncelikle besinlere dikkat etmenin önemi oldukça büyüktür. Bu sebeple de diyetisyene gitmeden önce dahi dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Öncelikle diyabet beslenme piramidini gözden geçirmelisiniz. Ara öğünlerinizi de düzgün almanız oldukça önemlidir. Ara öğünler için meyve ve sebzeler en uygunlarıdır. Ancak bu meyve ve sebzeleri süt ve yoğurt gibi kalsiyum depolarıyla tüketmeniz yararınıza olacaktır. Ekmek ve ekmek yerine geçen besinleri mutlaka tüketmelisiniz.
Rafine şekeri ve hayvansal yağları hayatınızdan çıkarmanız oldukça önemlidir. Kompleks karbonhidratları tercih etmeli ancak her gün aynı şeyleri yememeye de dikkat etmelisiniz. Kullandığınız tuz miktarını da en aza düşürmelisiniz. Posa alımının arttırılması da önemli olacaktır.
Alkol alımına ise özellikle dikkat etmelisiniz. Bir diyabet hastası olarak alkol çok hızlı bir şekilde en büyük düşmanınız haline gelebilir. Tabii tüm bunları yaparken egzersiz yapmaya ve uyku düzeninize de dikkat etmeyi unutmamalısınız.