Koronavirüsün 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilmesinin ardından panik, söylentiler ve korku gittikçe yayılmaya başlamıştır.
    Bu makalede diyabetli bireylerin COVID-19’a karşı neden dikkatli olmaları gerektiğine ve hangi koruyucu tedbirleri almaları gerektiğine odaklanılmaktadır.

    Koronavirüs (COVID-19) Nedir?

    Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre: “Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir.
    İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir.
    En son keşfedilen koronavirüs, COVID-19 koronavirüs hastalığına neden olmaktadır1. COVID-19, İnsandan insana burundan veya ağızdan çıkan küçük damlacıklar yoluyla bulaşabilmektedir.Bu damlacıklar, COVID-19 virüsünü taşıyan kişiler öksürdüklerinde veya nefes verdiklerinde yayılmaktadır.
    Bu damlacıklar kişinin çevresinde ki nesnelere ve yüzeylere konmaktadır.
    Başkaları bu nesnelere dokunduktan sonra ellerini kendi gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunduklarında COVID-19 bu kişilere bulaşmaktadır1.

    COVID-19 Semptomları Nelerdir?
    En sık görülen COVID-19 semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürük olup bu semptomlar COVID-19’a maruz kalındıktan 2-14 gün sonra ortaya çıkabilmektedir.
    Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilmektedir.
    Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar.
    Bazı kişiler enfekte oldukları halde herhangi bir semptom göstermemektedir; yaşlılarda ve yüksek kan basıncı, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi problemleri olan bireylerde ciddi hastalık gelişme olasılığı daha yüksektir.

    Diyabetlilerde Koronavirüs Riski
    Amerikan Diyabet Derneği’ne (ADA) göre. “diyabetliler grip gibi viral enfeksiyonlarla mücadele ederken komplikasyonlar açısından daha büyük bir risk altındadır; bu durumun COVID-19 için de geçerli olması muhtemeldir”2.

    Peki Ama Neden?
    Bu mantığın altında yatan sebep, kan şekeri düzeyleriniz dalgalı bir seyir izlediğinde veya sürekli olarak yüksek olduğunda vücudunuzun bağışıklık yanıtının daha düşük olmasıdır.
    Yani bu durumda herhangi bir bakteriden, gripten veya hastalıktan korunma düzeyiniz daha düşüktür3.
    Ancak, diyabet ile COVID-19 kaynaklı ölümler arasında kanıtlanmış direkt bir ilişki olmasa da, Amerikan Tıp Derneği Dergisinde (Journal of the American Medical Association – JAMA)4 önceden mevcut rahatsızlıkları olan kişilerde ölüm oranının daha yüksek olduğu bildirilmektedir:

    kardiyovasküler hastalık için %10.5
    diyabet için %7.3
    kronik solunum hastalığı için %6.3
    hipertansiyon için %6
    kanser için %5.6

    Ben Diyabetliyim, Koronavirüse (COVID-19) Karşı Hangi Güvenlik Tedbirlerini Alabilirim?

    Elleri yıkamak: ellerinizi sabunla her seferinde en az 20 saniye boyunca yıkayın; iyice yıkadığınızdan emin olun (parmak uçlarınızın altını ve parmak aralarınızı yıkayınız). Ellerinizi yıkamadan gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.

    Kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın ve hasta kişilerle temastan kaçının.

    Maske Takın: Etrafınızda başkaları varsa ağzınızı ve burnunuzu bez maske ile kapatın.
    Diyabetinizi kontrol altında tutun: diyabetiniz iyi kontrol edilmiyorsa COVID-19’un şiddetli komplikasyonlarının görülme riski artar; bu nedenle kan şekeri düzeylerinizin her zaman aralık içinde kaldığından emin olmak için her gün sık sık test yapmayı unutmayın.

    Elinizde malzemeleriniz bulunsun: elinizde yeterli ölçüde kan şekeri takibi malzemenizin ve diyabet ilacınızın (test stripleri ve insülin gibi) bulunduğundan emin olun.

    Öksüren veya hapşıran kişiler ile aranıza en az 1 metre mesafe koyun.

    Eldiven Takın: kamuya açık yerlerde sık dokunulan yüzeylere dokunmaktan kaçının – asansör düğmeleri, kapı kolları, tırabzanlar, el sıkışmak, vb.
    Bir şeye dokunmanız gerekiyorsa tek kullanımlık eldiven takın veya elinizi veya parmağınızı kağıt mendille kapatın; sonra bunları, bu yüzeylere dokunmak için kullandığınız alanlara dokunmadan hemen atın.

    Sık kullanılan teknolojik aletlere, cihazlara ve/veya herhangi bir nesneye dokunmanız söz konusu ise bunları dezenfekte edin, ayrıca herhangi bir yabancı nesneye (örn. asansör düğmesi, alışveriş arabası, sipariş tesliminde kullanılan torbalar) dokunduktan sonra ellerinizi dezenfekte edin.
    Lütfen EN AZ %60 alkol içeren dezenfektanlar kullanın.

    Semptomlarınız Varsa Ne Yapmalısınız?
    Ketoasidoz gibi başka bir acil durumdan şüphelenmiyorsanız, tedavi için acil servise gitmeden önce sağlık profesyoneliniz ile iletişime geçin.