Diyabet Hastaları Ne Yemeli?

Günümüzde diyabet hastalığına yakalanan birçok kişi olunca en çok merak edilen sorulardan birisi haline geliyor; Diyabet nedir kısaca? Diyabet; insanın vücudundaki pankreas organının insülin artık yeteri miktarda üretmemesi ya da direkt insülin üretmemesi anlamına gelmektedir. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin tedavi yöntemine bakacak olursak da insülin tedavisi genel bir tedavi yöntemi olarak biliniyor.

Peki diyabet hastalarının kanındaki şeker oranını biraz bile olsun dengeleyebilmek ve de bunun sürekliliğini sağlayabilmek için nelere karşı dikkatli olması gerekiyor? Diyabet hastaları hangi besinleri tüketerek yaşamında diyabet hastalığını kolaylık ile yenebilir? Bu makalemizde diyabet hastalarının ne yemeleri ve nelere dikkat etmeleri gerektiğine değinerek siz değerli okurlarımıza yardımcı olmayı hedef aldık.

Peki ya Diyabet Hastaları Ne Yemeli?

Sağlıklı (Karmaşık) Karbonhidratlar

Başlıca besin kaynağı olarak besin piramidinde de bizi selamlayan karbonhidratlar; insanların yaşaması için kesinlikle yemesi gerektiği üç ana besin grubundan birisi olarak önem taşıyor. Karbonhidrat grubu; protein grubu ve yağ grubu besinlerine göre kan şekerinin ayarlanmasında çok daha etkili olarak biliniyor.

Karbonhidrat grubundaki yemeleri yerken diyabet hastalığı olan birey akıllı davranmalı ve de beslenme planına mutlaka karbonhidrat içeren besinler de koymalıdır. Gıdalardan aldığımız karbonhidratlarda aniden bir emilim söz konusu olduğundan dolayı daha karmaşık yapıdaki karbonhidratları tercih etmeniz sağlığınız açısından önem taşıyor.

Karmaşık yapıda olan karbonhidratların emilimi de daha yavaş gerçekleşir ve bundan kaynaklı olarak da karbonhidrat vücudunuza daha dengeli yerleşir.  Beyaz ekmek, pirinç, mısır, mısır gevreği, makarna,  şekerli gıdalar yerine meyve, sebze, tam tahıl, kuru baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve mercimek) ve az yağlı süt ürünleri gibi daha sağlığınıza dost ürünler seçmeniz sizin ve de hastalığınızın seyri için çok önemli olacaktır.

Diyabet beslenme piramidi oluşturmak ve buna göre bir besin planı yaparak yemenizi kontrol altına tutmak sizin amacınızsa sağlıklı karmaşık yapıdaki karbonhidratları hayatınızdan eksik etmemeniz şarttır desek yeridir. Bunun yanı sıra yaşamınızda spor, dengeli düzenli beslenme, su tüketme gibi alışkanlıklar da olmalı ve siz artık bu düzeni hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

Liften Zengin Gıdalar

Bitkisel özlü olan besin kaynaklarının vücudumuzda emilemeyen ve de sindirilemeyen kısımlarına liften zengin gıdalara diyoruz. Kardiyovasküler hastalık tehlikesine çok büyük etkileri olan ve hastalığı büyük oranda azaltan liften zengin gıdalar; kan şekerinizi de düzenleyerek diyabet hastalığınıza karşı size en büyük desteği sağlar. Sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, kuru baklagiller (fasulye, nohut ve bezelye), tam buğday unu, buğday kepeği liften zengin besinler arasındadır diyebiliriz ve bu besinleri hayatımızdan eksik etmemeliyiz.

Balık

Özellikle de ızgara şeklinde tüketildiğinde diyabet hastalarına dost olan balık; haftada en az iki kere sizin sofranızda bulunmalıdır. Kırmızı ete göre yağ içeriği aşırı derecede düşük gözüken balık; diyabet hastaların vazgeçilmez bir yemeği haline gelmeli desek yeridir.

İyi Yağlar

Yağ ürünleri de yemek isteyen diyabet hastaları tekli ya da çoklu doymamış yağ tüketmeye dikkat etmeliler. Badem, ceviz, zeytin, zeytinyağı vb. kolesterolünüzün düşmesinde size büyük destekçi olur ama yağlı besinlerin kalori miktarı oldukça fazladır ve bu akıllardan çıkmamalıdır.

Diyabet Hastalarına Bazı Tavsiyeler ve İpuçları

Diyabet hastalarının günümüzde hala yanlış bildiği, kulaktan dolma bilgiler yüzünden kötü etkilendiği ve yaparak kendini sıktığı aslında yapmasına gerek bile olmadığı birçok madde sıralayabiliriz. İşte tam olarak buna dur demek ve diyabet hastalarının yanında olarak onlara dikkat etmesi gereken şeyler hakkında kısaca bilgi vermek amacıyla bu yazıyı yazıyoruz.

Özellikle de son dönemlerde Canan Karatay şeker hastaları için diyet listesi birçok platformda araştırılıyor ve merak konusu haline geliyor. Biz de işte tam olarak bu noktada devreye giriyoruz ve diyabet hastalarına ufak tefek tavsiyeler vererek hayatlarına destek olmaya çabalıyoruz. İşte tavsiyelerimiz;

  • Size özel yapılmış yemeklere, sofrada kendinizi ayrı tutmanıza ya da kendinizi diğer insanlardan farklı hissetmenize gerek yok. Çünkü sağlıklı olarak sayılan pek çok besin ürünü sizin için de dost besin niteliğindedir.
  • Her gün her besin grubundan yemeye özen göstermeli ve de yemenizden kısarak bu hastalığa çare olacağınızı düşünmemelisiniz. Sadece düzenli, dengeli beslenmeli ve zararlı gıdalarda uzak durmalı bu şekilde sağlığınıza dost kalmalısınız.
  • Karmaşık yapıdaki sağlıklı, emilimi yavaş olan karbonhidratları devamlı tüketin ve lifli besinleri hayatınızda her daim bulundurun.
  • Yemeklerinizde genel olarak ise meyve, nişastasız sebze, sebze ve bakliyat gibi ürünler tüketmeye özen gösterin.
  • Mesela çilek; düşük kalori içeren, lif ve su bakımından zengin sayılan iyi bir meyve olarak sizin için en iyi alternatiflerden birisi olmalıdır.
  • Tahıl ürün tüketmek istiyorsanız en az işlenen tahıl ürünü sizin tercihiniz olmalıdır.
  • Eğer yulaf tüketirseniz kan şekerinizin yükselmesini önler ve kan şekerinizi düzene sokar. Aynı zamanda kilo verme etkisi de gözlemlenen yulafı diyabet hastaları sıklık ile tüketmelidir.
  • Tatlılar, patates, işlenmiş tahıl ürünlerinden olabildiğince uzakta kalın. (beyaz ekmek, beyaz makarna, vs.)
  • Yağ, şeker ve tuz sizin için hiç kullanılmaması ya da çok az miktarda kullanılmanızın uygun olduğu ürünler haline gelsin ve yaşamınızdan bu besinleri olabildiği kadar uzak tutmaya çaba gösterin.
  • Balık, yağsız kırmızı et, tavuk eti gibi sağlıklı içeriği olan etleri tüketmeye çalışın.
  • Tokluk hissinizi hissettiğinizde kendinizi zorlayarak yemek yemeye devam etmeyin ve yemeğinizi orada sonlandırın.

İşte kan şekeri yüksek olanlar ne yemeli, diyabet hastaları ne yapmalı gibi sorularınıza bu şekilde cevap veriyor ve sağlıklı yasamıza bu şekilde destek olmaya çaba gösteriyoruz.  Sizde bu tavsiyeleri hayatınıza yayarak diyabet hastalığınıza karşı kolayca bir beslenme rutini oluşturabilir ve düzenli bir hayata sahip olabilirsiniz.